Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα

Το σπερμοδιάγραμμα αποτελεί την πιο σημαντική εξέταση για τον προσδιορισμό της ανδρικής γονιμότητας. Με το σπερμοδιάγραμμα εκτιμώνται τα ποιοτικά (μορφολογία, κινητικότητα, ζωτικότητα) και τα ποσοτικά (αριθμός, συγκέντρωση, όγκος) χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων Ακόμη, εξετάζονται και διάφορες άλλοι παράμετροι που σχετίζονται με το σπέρμα (παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων κ.λπ.).

Το σπερμοδιάγραμμα πραγματοποιείται, εφόσον καταστεί απαραίτητο, όταν:

 • Το ζευγάρι, που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, θέλει να διερευνήσει τη γονιμότητά του.
 • Λαμβάνουν χώρα επεμβάσεις ή αγωγές που ίσως επηρεάζουν τη λειτουργία των όρχεων.
 • Απαιτείται κρυοσυντήρηση σπέρματος για μελλοντική χρήση του.
 • Τα ζευγάρια προχωρούν σε υποβοηθούμενη κύηση.
 • Εντοπιστούν διαταραχές που σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με υπογονιμότητα.

Για τις περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας, τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι εκείνα που θα επηρεάσουν σημαντικά τον θεράποντα ιατρό στις αποφάσεις του σχετικά με το είδος της θεραπείας που θα ακολουθήσει για τον εκάστοτε ασθενή του.

Διαδικασία
Για να είναι έγκυρα τα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος, πρέπει ο άνδρας να απέχει από ερωτικές επαφές για δύο με τρεις ημέρες. Το σπέρμα συλλέγεται μέσω αυνανισμού του άνδρα σε ειδικό πλαστικό δοχείο και έχει διαφορετικά ποιοτικό και ποσοτικά χαρακτηριστικά από το σπέρμα που παράγεται κατά τη διακοπτόμενη συνουσία ή το σπέρμα που συγκεντρώνεται στο προφυλακτικό (χωρίς σπερματοκτόνες ουσίες) μετά τη σεξουαλική επαφή.

Το ληφθέν σπέρμα πρέπει να εκτεθεί σε πολύ συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, ενώ και ο άνδρας οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός και να συγκεντρώσει όλη την ποσότητα του σπέρματος, καθώς οι πρώτες σταγόνες περιέχουν τα περισσότερα αποβαλλόμενα σπερματοζωάρια και οι τελευταίες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το ιξώδες, την οξύτητα και άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με τα σπερματοζωάρια.

Αποτελέσματα
Η επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται το σπέρμα μπορεί να ανιχνεύσει τα εξής προβλήματα:

 • Ασπερμία: καθόλου εκσπερμάτιση
 • Αζωοσπερμία: εκσπερμάτιση χωρίς σπερματοζωάρια
 • Ολιγοζωοσπερμία: μικρή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων
 • Σοβαρή ολιγοζωοσπερμία: ελάχιστη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων
 • Τερατοσπερμία: υψηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων με ακανόνιστη μορφολογία
 • Νεκροσπερμία: Παρουσία νεκρών σπερματοζωαρίων στο σπέρμα

Ως προς τις φυσιολογικές τιμές ενός σπερμοδιαγράμματος, αυτές έχουν ως εξής:

 • Όγκος σπέρματος > 2.0 ml
 • Οξύτητα (PH) σπέρματος > 7.2
 • Ρευστοποίηση σπέρματος < 30 λεπτά
 • Λευκά αιμοσφαίρια: < 1.000.000

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα