Μέθοδοι αντισύλληψης

Η αντισύλληψη περιλαμβάνει μια σειρά από μεθόδους, οι οποίες μειώνουν ή και εκμηδενίζουν τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο. Ο ρόλος του γυναικολόγου είναι πολύ σημαντικός, καθώς καλείται να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια το ζευγάρι για όλους τους τρόπους αντισύλληψης και τις παραμέτρους τους, να προτείνει τον έναν ή τον άλλον τρόπο ανάλογα με την περίπτωση, ακόμα και να αποκλείσει συγκεκριμένες μεθόδους που μπορεί να βλάψουν την υγεία του ζευγαριού.
Υπάρχουν τρία είδη αντισύλληψης:

  • φυσική αντισύλληψη
  • μηχανική αντισύλληψη
  • ορμονική αντισύλληψη

Η φυσική μέθοδος περιλαμβάνει τη διακοπτόμενη συνουσία και τη μέθοδο του ρυθμού. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις παρουσιάζουν τα μικρότερα ποσοστά επιτυχίας. Η διακοπτόμενη συνουσία βασίζεται στην έγκαιρη απομάκρυνση του ανδρικού μορίου από το γυναικείο, η οποία -ωστόσο- δεν είναι εύκολα προβλέψιμη. Η μέθοδος του ρυθμού έχει να κάνει με την αποφυγή σεξουαλικών επαφών όταν η γυναίκα βρίσκεται στις γόνιμες μέρες του κύκλου της.

Και αυτός ο τρόπος είναι πολύ λίγο αποτελεσματικός, δεδομένου ότι ο κύκλος της γυναίκας πολλές φορές δεν είναι σταθερός, επομένως το ζευγάρι δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις ημέρες αποχής. Στις φυσικές μεθόδους ανήκουν, με μικρότερη, ωστόσο, αποτελεσματικότητα, η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του σώματος, ο έλεγχος των τραχηλικών εκκρίσεων και οι κολπικές πλύσεις αμέσως μετά την επαφή.

Η μηχανική μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση προφυλακτικού και ενδομητρίων σπειραμάτων (σπιράλ). Το αντρικό προφυλακτικό είναι συνθετικό ελαστικό που εφαρμόζει πάνω στο αντρικό μόριο και παρέχει το πλεονέκτημα της προστασίας από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων, αρκεί φυσικά να γίνεται σωστά η χρήση του από τον άντρα. Από την άλλη, το γυναικείο προφυλακτικό είναι μια θήκη από πολυουρεθάνη με δυο δακτυλίους στα άκρα. Ο εσωτερικός (κλειστός) δακτύλιος καλύπτει τον τράχηλο, ενώ ο εξωτερικός (ανοικτός) έχει μεγαλύτερη διάμετρο και καλύπτει μέρος από τα μικρά και μεγάλα χείλη.

Τα ενδομήτρια σπειράματα είναι πολύ μικρά πλαστικά ή χάλκινα αντικείμενα που τοποθετούνται από γυναικολόγους εντός της γυναικείας μήτρας και παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, το οποίο υπερβαίνει το 97%. Δημιουργούν στην ενδομήτρια κοιλότητα μια άσηπτη φλεγμονή. Από τα λευκοκύτταρα που συσσωρεύονται λόγω της φλεγμονής αυτής, απελευθερώνονται τοξικές ουσίες που λειτουργούν «αμυντικά» απέναντι στα σπερματοζωάρια αλλά και το γονιμοποιημένο ωάριο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η μεγάλη αποτελεσματικότητά τους. Τα ενδομήτρια σπειράματα έχουν χρόνο ζωής που φτάνει έως και τα 5 έτη.

Στις μηχανικές μεθόδους αντισύλληψης εντάσσεται, επίσης, ο κολπικός δακτύλιος, ένας εύκαμπτος δακτύλιο που απελευθερώνει οιστρογόνο και προγεστερόνη, αναστέλλοντας έτσι την ωορρηξία και -ως εκ τούτου- τη γονιμοποίηση.

Η ορμονική μέθοδος σχετίζεται με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών από τη γυναίκα μετά από υπόδειξη του γυναικολόγου της και μόνο αυτού. Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι συνδυασμός οιστρογόνου και προγεσταγόνου. Αναστέλλουν την ωορρηξία και κάνουν το ενδομήτριο και την τραχηλική βλέννα εχθρικά προς τα σπερματοζωάρια. Παράλληλα, παρουσιάζουν μια σειρά από πρόσθετες ευεργετικές δράσεις: μειώνουν τον πόνο και την απώλεια αίματος της περιόδου, ρυθμίζουν τον κύκλο και μακροπρόθεσμα μπορούν να ελαττώσουν τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του ενδομήτριου και των ωοθηκών.

Η διαδικασία λήψης των αντισυλληπτικών χαπιών είναι αρκετά σύνθετη: η γυναίκα καθημερινά επί 21 μέρες λαμβάνει ένα χάπι. Την 22η μέρα σταματάει τη χρήση του και 3-4 μέρες μετά εμφανίζεται η έμμηνος ρύση. 8 μέρες μετά την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως η γυναίκα ξεκινά εκ νέου την ίδια διαδικασία. Τα αντισυλληπτικά χάπια όμως συχνά εμφανίζουν παρενέργειες. Ζάλη, ναυτία, εμετός, πονοκέφαλος, αύξηση βάρους είναι μερικές από αυτές.

Στην ορμονική μέθοδο ανήκει και το χάπι της επόμενης μέρας, με το οποίο επιτυγχάνεται η επείγουσα μετασυνουσιακή αντισύλληψη. Αν υπάρχει φόβος πιθανής σύλληψης, η γυναίκα, το πολύ 48-72 ώρες μετά την επαφή, μπορεί να λάβει το ειδικό αυτό χάπι, το οποίο σε ποσοστό 99% εμποδίζει τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα