Λαπαροσκόπηση

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης και την φιλοσοφία της χειρουργικής σαν κλάδο τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακά συστήματα τεχνολογίας και απεικόνισης που ελαχιστοποιούν πολλούς από τους κινδύνους που άλλοτε αντιμετώπιζε ένας ασθενής.

Τι ορίζουμε ως λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση (λαπάρα = κοιλιά + σκοπώ = βλέπω), ένα από τα ορόσημα της γενικής χειρουργικής του 20ου αιώνα, αποτελεί μία μέθοδο χειρουργικής επέμβασης, που ξεφεύγει κατά πολύ από τα καθιερωμένα του κλασικού χειρουργείου. Πρόκειται για μία ενδοσκοπική τεχνική που με την χρήση αυτοφωτιζόμενης κάμερας, εισέρχεται στα κοιλιακά τοιχώματα του ασθενούς, ελέγχοντας και διαγιγνώσκοντας την φυσιολογία και την πλήρη λειτουργία των κοιλιακών οργάνων της γυναίκας, έχοντας μία σφαιρική εικόνα μέχρι την περιοχή του παχέος και λεπτού εντέρου. Η κοιλιά πριν από την παραπάνω διαδικασία φουσκώνεται με αέριο CO2.

Η επαναστατική αυτή μέθοδος, επιτρέπει στον γιατρό μία πλήρη εικόνα των ενδοκοιλιακών πυελικών οργάνων, από μικρές τομές που γίνονται από τον γιατρό σε συγκεκριμένα μέρη της κοιλιακής χώρας. Με την χρήση του λαπαροσκόπιου, μιας κάμερας που φέρει πηγή φωτός, διερευνώνται τα όργανα του ασθενούς. Οι οπτικοί φακοί του λαπαροσκοπίου είναι άμεσα συνδεδεμένοι με μία κάμερα, από την οποία ο γιατρός επιβλέπει και παρακολουθεί την μορφολογία και την φυσιολογία των οργάνων της γυναίκας, παρακάμπτοντας την γενική χειρουργική διάνοιξη της κοιλιάς με νυστέρι.

Η εδραιωμένη πλέον λαπαροσκόπηση έχει συνδεθεί με πολλούς κλάδους της ιατρικής. Ένας από αυτούς είναι η γυναικολογία, η οποία αντιμετωπίζει πλέον βασικές παθήσεις, όπως τα ινομυώματα, την ενδομητρίωση, τις κύστες ωοθηκών την παθολογία του χρονίζοντος πυελικό άλγους κ.α.

Ιστορική αναδρομή

Απαρχές

Στρέφοντας το βλέμμα αρκετά χρόνια πίσω, ορίζουμε το έτος του 1805 σαν την απαρχή της σύγχρονης λαπαροσκόπησης – καθώς η χρήση διαστολέων στην ιατρική έχει κάνει την εμφάνισή της από την αρχαία Ελλάδα- όταν ένας γυναικολόγος από την Φρανκφούρτη, ο Bozzini επιχείρησε να εξιχνιάσει τον γυναικείο κόλπο και ουρήθρα, χρησιμοποιώντας ως πηγή φωτός ένα κερί.

Σημαντικά βοηθήματα

Επίσημα η πρώτη λαπαροσκόπηση, έγινε το έτος 1891, όταν ο Γερμανός Kelling επισκόπησε την κοιλιά ενός σκύλου. Στην δεκαετία του 1920-1930 σχεδιάστηκαν τα πρώτα εργαλεία και σιγά σιγά άρχισε να ανοίγει ο δρόμος για την διαδικασία της επέμβασης της λαπαροσκόπησης.

Η λαπαροσκόπηση στον αιώνα μας

Ερχόμενοι στο παρόν και εστιάζοντας στην λαπαροσκοπική γυναικολογία, μπορούμε να πούμε ότι η σχολή Kiel της Γερμανία, τελειοποίησε πολλά ιατρικά εργαλεία για την διαδικασία, πραγματοποιώντας και πλειάδα επεμβάσεων που αφορούσαν την αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων.

Από το 1991 εφαρμόζεται κανονικά, όπως την γνωρίζουμε σήμερα πολλά υποσχόμενη στο προσεχές μέλλον να ανοίξει και άλλες διόδους για την πλήρη ίαση και αντιμετώπιση και άλλων παθήσεων.

Λαπαροσκόπηση και γυναικολογικές παθήσεις

Οι κυριότερες εφαρμογές της λαπαροσκόπησης στη γυναικολογία είναι:

 1. Διερεύνηση της υπογονιμότητας
 2. Αφαίρεση των σαλπίγγων
 3. Διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης
 4. Αφαίρεση και θεραπεία κύστεων στις ωοθήκες
 5. Διάγνωση και θεραπεία στα ινομυώματα
 6. Θεραπεία πρόπτωσης της μήτρας
 7. Καθαρισμός των πυελικών οργάνων σε περίπτωση καρκινώματος στα πυελικά όργανα
 8. Λαπαροσκοπική υστερεκτομή και αφαίρεση τραχήλου, χωρίς κολποτομή

Εστιάζοντας σε δύο:

Ινομυώματα

.

Οι γυναίκες γόνιμης ηλικίας συχνά εμφανίζουν καλοήθεις όγκους στην περιοχή της μήτρας, τα ινομυώματα ή αλλιώς αδενομυώματα. Το μέγεθός τους μπορεί να εναλλάσσεται από ένα μικρό μέγεθος του 1 εκατοστού, μέχρι το μέγιστο των 15 εκατοστών.

Αναπτύσσονται μέσα ή έξω από τη επένδυση της μήτρας ή μέσα στο ίδιο το τοίχωμα της μήτρας, προκαλώντας:

 1. Υπογονιμότητα
 2. Δυσμηνόρροια
 3. Αιμορραγίες
 4. Πόνο γενικότερα στην κάτω περιοχή της κοιλιάς αλλά και κατά την επαφή

Τα ακριβή αίτια δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα από την ιατρική. Παρόλα αυτά
3 είναι οι βασικές κατηγορίες που φαίνεται να αποτελούν τα αίτια. Τα ορμονικά, τα γενετικά και τα περιβαλλοντικά ή ο συνδυασμός και των τριών.

Το ποσοστό τα ινομυώματα να μετατραπούν σε κακοήθεις όγκους είναι ελάχιστο και ανέρχεται στο (0,1% έως 0,5%).

Οριστική λύση μέσω της λαπαροσκόπησης

Ινομυοματεκτομή: Αφαιρούνται τα ινομυώματα, χωρίς να επηρεαστεί κανένας ιστός της μήτρας. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν πάλι τα ινομυώματα.

Υστερεκτομή: Αφαιρείται ολόκληρη η μήτρα. Αυτή η περίπτωση συνήθως επιλέγεται από τον γιατρό, όταν η γυναίκα έχει φτάσει σε προχωρημένη ηλικία ( γιατί δεν μπορεί μετά την εγχείρηση να τεκνοποιήσει) και τα συμπτώματα είναι βαριά.

Ενδομητρίωση

Στην ενδομητρίωση παρατηρείται ο ιστός της μήτρας να βρίσκεται έξω από την ενδομητρική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι μία από τις πρωταρχικές αιτίες της υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Τα τυπικά συμπτώματα που η γυναίκα παρατηρεί, είναι:

 • Δυσμηνόρροια
 • Επώδυνη σεξουαλική επαφή
 • Υπογονιμότητα
 • Επώδυνη αφόδευση
 • Αίσθημα κόπωσης

Οριστική λύση με λαπαροσκόπηση

Για την οριστική διάγνωση της νόσου, απαιτείται η διαδικασία της λαπαροσκόπησης, κατά την διάρκεια της οποίας οι εστίες ενδομητρίωσης εξαχνώνονται. Συνήθως μετά την χειρουργική τεχνική, λαμβάνεται και φαρμακευτική αγωγή, την οποία ορίζει ο γιατρός, προκειμένου να καταπολεμηθούν και οι υπόλοιπες εστίες της ενδομητρίωσης.

Πριν και μετά το χειρουργείο της λαπαροσκόπησης

Πρώτιστο μέλημα του ειδικού γυναικολόγου, είναι η σύνταξη ενός πρωτοκόλλου εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή, προκειμένου να έχει καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία που αφορούν την εκάστοτε πάθηση. Ο γιατρός ενημερώνει τον ασθενή για όλες τις διαδικασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην διάρκεια του χειρουργείου.

Τις περισσότερες φορές η νάρκωση είναι ολική και ο ασθενής δεν πρέπει να έχει καταναλώσει τροφή από το προηγούμενο βράδυ. Αν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός θα ορίσει αν θα συνεχίσει ή θα διακοπεί μία μέρα πριν το χειρουργείο. Τέλος, πραγματοποιούνται κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες πιστοποιούν την κατάσταση της ασθενούς, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Μόλις η εγχειρητική διαδικασία λάβει τέλος, η ασθενής νιώθει μία ελαφρά κατάπτωση και δυσφορία, η οποία είναι αναμενόμενη και απόλυτα φυσιολογική. Οι περισσότεροι ασθενείς παραπονιούνται για ένα αίσθημα ενόχλησης στην κοιλιά και το λαιμό. Αυτό οφείλεται από το αέριο που είχε φουσκώσει την κοιλιά πριν την επέμβαση. Τα συμπτώματα μέσα σε 24 ώρες το πολύ έχουν υποχωρήσει και η ασθενής μπορεί να γυρίσει και πάλι στην καθημερινότητα και την εργασία της.

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί να επιλέξω την λαπαροσκόπηση και όχι την κλασική χειρουργική μέθοδο;

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης, είναι η αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών της κλασικής χειρουργικής (αίμα, τραύματα, έντονος πόνος). Η επιλογή της πιο σύγχρονης μεθόδου, είναι ασφαλής και επιτρέπει την σίγουρη αποκατάσταση και θεραπεία του ασθενούς, με απλές τομές που επιτρέπουν την ταχύτατη μετακίνηση του ασθενούς. Το αισθητικό αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου, οπότε, δεν είναι καθόλου ασήμαντο.

Είναι ασφαλής η λαπαροσκοπική μέθοδος;

H λαπαροσκόπηση είναι ένα από τα πιο σύγχρονα δείγματα που έχει να αναδείξει ο τομέας της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Χρησιμοποιεί μηχανήματα τελευταίας γενιάς και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι θετικά και ευοίωνα. Δεν επηρεάζει καθόλου τους ιστούς της κοιλιακής χώρας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι κίνδυνοι που ήταν αυξημένοι στην κλασική χειρουργική.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αντενδείκνυται η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση, λόγω μειωμένων επιπλοκών, αποτελεί τον πιο θετικό δρόμο για την αντιμετώπιση των περισσότερων γυναικολογικών παθήσεων. Παλαιότερα, παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η υποβολή του ατόμου σε προηγούμενες εγχειρήσεις ήταν παράγοντας επιφύλαξης. Στις μέρες μας όλα αυτά τείνουν να εκλείψουν.

Ποιος ο ρόλος του γυναικολόγου;

H επιλογή του γυναικολόγου είναι πολύ σημαντική, καθώς η πείρα και η εξειδίκευση που έχει πάνω στον συγκεκριμένο τομέα, μπορούν να συνυπολογιστούν στα αποτελέσματα της λαπαροσκόπησης. Η αυτοφωτιζόμενη κάμερα που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα, αποτελεί προέκταση του χεριού του γυναικολόγου, επομένως είναι πολύ σημαντική η εξοικείωσή του με την μέθοδο

Πότε είναι επιτρεπτή η επιστροφή στην εργασία;

Στην ομαλή ροή της καθημερινότητάς σας, μπορείτε να επιστρέψετε σε 3-7 μέρες από την ημέρα της εγχείρησης, σε αντίθεση με την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο που επιτρέπει την επιστροφή σε διάστημα 4 εβδομάδων περίπου.

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα