Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αποτελείται από μια σειρά εξετάσεων πολύ σημαντικών για την υγεία και τη γονιμότητα της γυναίκας. Είναι ένα σύνολο από κλινικές παρατηρήσεις που έχουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του γυναικείου οργανισμού και τον εντοπισμό τυχών παθήσεων, οι οποίες δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος δεν είναι μόνο το τεστ Παπ ή ένας απλός υπέρηχος, αλλά περιλαμβάνει ουσιαστικές και ολοκληρωμένες εξετάσεις. Έτσι, μια φορά το χρόνο, γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία επιβάλλεται να υποβάλλονται στους εξής ελέγχους:

  • Ιατρικό ιστορικό

Περιλαμβάνει το παθολογικό και χειρουργικό ιστορικό της γυναίκας και της οικογένειά της. Μελετάται ενδελεχώς το μαιευτικό και το φαρμακευτικό παρελθόν της γυναίκας καθώς και το ιστορικό αντισύλληψης, συμπτωμάτων και εμμήνου ρύσης.

  • Τεστ Παπ

Είναι η συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες ύπαρξης καρκίνου του τραχήλου και το ενδεχόμενο προσβολής από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και των ποικίλλων εκδηλώσεών του (προκαρκινικές αλλοιώσεις, κονδυλώματα). Προϋποθέσεις για τη σωστή πραγματοποίηση του ελέγχου είναι η συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη σεξουαλικών επαφών, η αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα για 24 ώρες και η απουσία περιόδου.

  • Διακολπικό υπερηχογράφημα

Το διακολπικό υπερηχογράφημα εξετάζει με ακρίβεια την παθολογία της μήτρας και των ωοθηκών. Έτσι, μπορούν να εντοπιστούν οι εξής παθήσεις: ινομυώματα, ενδομητρίωση, κύστες, ακόμα και καρκίνος του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Με τη συγκεκριμένη εξέταση μπορούμε, επίσης, να δούμε εάν μια γυναίκα κινδυνεύει από πρώιμη ανεπάρκεια των ωοθηκών της και να ελέγξουμε τα επίπεδα γονιμότητά της.

  • Ψηλάφηση μαστών – Μαστογραφία

Η ψηλάφηση μαστών είναι η πρώτη και πιο άμεση ενέργεια που κάνει ένας γυναικολόγος προκειμένου να εντοπίσει ύποπτα μορφώματα του μαστού. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και από την ίδια τη γυναίκα, εφόσον αυτή έχει εκπαιδευτεί σωστά να το πράττει. Η μαστογραφία, με τη σειρά της, διακρίνεται σε κλασική και ψηφιακή.

Αποτελεί μια ακτινολογική μέθοδο που απεικονίζει την ανατομία του μαστού και των πιθανών αλλοιώσεων αυτού. Η μαστογραφία είναι η πιο κατάλληλη και αποτελεσματική εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου μαστού.

  • Συλλογή κολπικού υγρού

Είναι η διαδικασία που περιλαμβάνει λήψη υγρού από τον τράχηλο και τον κόλπο, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια (βακτήρια, μύκητες, ουρεόπλασμα κ.λπ.) ενοχλήσεων στα γεννητικά όργανα και να χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα