Παρένθετη μητρότητα

Υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες, ενώ διατηρούν κανονικά τις ωοθήκες τους, δεν έχουν μήτρα ή η μήτρα τους αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα. Η λύση για την κατηγορία αυτή των γυναικών ονομάζεται παρένθετη μητρότητα, για την πραγματοποίηση της οποίας είναι απαραίτητη η συμβολή μιας τρίτης γυναίκας, της παρένθετης μητέρας.

Η παρένθετη μητέρα μεταφέρει στη μήτρα της το έμβρυο (ή έμβρυα) που έχει δημιουργήσει το γονιμοποιημένο -με το σπέρμα του συντρόφου της- ωάριο της άλλης γυναίκας. Ουσιαστικά αποτελεί μια μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης και τα ποσοστά επιτυχούς ολοκλήρωσής της κυμαίνονται από 30% έως 70%. Σε γενικές γραμμές, όσο νεότερη είναι η γυναίκα που προσφέρει το ωάριο στην παρένθετη μητέρα τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά επιτυχίας.

Στην Ελλάδα η παρένθετη μητρότητα εφαρμόζεται από το 2005. Όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, το ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί με αυτόν τον τρόπο πρέπει αρχικά να απευθυνθεί στο Πρωτοδικείο, εκεί όπου θα αιτηθεί να κυοφορήσει άλλη γυναίκα το γενετικό υλικό του. Βασική προϋπόθεση ώστε να εγκριθεί το αίτημα είναι η παρένθετη μητέρα να είναι μέχρι 50 ετών. Παρ’ όλα αυτά, ο νόμος μπορεί να γίνει πιο ευέλικτος ως προς το θέμα της ηλικίας εάν η Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ελέγξει και αποφασίσει τυχόν εξαιρέσεις.

Εφόσον το δικαστήριο εγκρίνει την κυοφορία του γενετικού υλικού, η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει.Ως προς το ηθικό μέρος του εγχειρήματος, η παρένθετη γυναίκα γεννάει, τις περισσότερες φορές, με καισαρική τομή. Πάντοτε η γέννηση ενός παιδιού συνοδεύεται από συναισθηματικό δέσιμο, το οποίο, ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται, καθώς γενετικά το παιδί δεν ανήκει στη γυναίκα που το γεννά.

Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί μια κίνηση φιλαλληλίας και αλτρουισμού, μια πράξη που προσφέρει ευτυχία σε ανθρώπους που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα