Εμμηνόπαυση

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η παύση της λειτουργίας των ωοθηκών και η απουσία εμμήνου ρύσεως για τουλάχιστον ένα έτος. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 50 έτη. Εάν η εμμηνόπαυση εμφανιστεί πριν από την ηλικία των 40 ετών ονομάζεται πρόωρη, φαινόμενο που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και αφορά περίπου το 1% του γυναικείου πληθυσμού. Κλιμακτήριος ή περιεμμηνοπαυσιακό διάστημα καλείται η περίοδος πριν και μετά το οριστικό τέλος της ωοθηκικής λειτουργίας.

Συμπτωματολογία
Το πιο σύνηθες και επίπονο σύμπτωμα που συνοδεύει την εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις. Οι εξάψεις κάνουν την εμφάνισή τους ήδη κατά το περιεμμηνοπαυσιακό διάστημα και στην πλειοψηφία των γυναικών συνεχίζονται για αρκετά ακόμα έτη. Υψηλοί παλμοί, ξηρότητα του κόλπου, μείωση σεξουαλικής επιθυμίας, αδυναμία, ίλιγγος, λιποθυμικές τάσεις, κεφαλαλγίες, διαταραχές του ύπνου, ρυτίδωση του δέρματος, ψυχολογικές μεταπτώσεις, δυσουρία και ατροφία μαστών είναι άλλα, εξίσου επώδυνα συμπτώματα, μερικά εκ των οποίων συνδέονται με υποοιστρογοναιμία, την απότομη δηλαδή πτώση των οιστρογόνων λόγω μεταβολών του θερμορυθμιστικού κέντρου του υποθαλάμου.

Διάγνωση – Θεραπεία
Η εμμηνόπαυση διαγιγνώσκεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με ορμονικό έλεγχο. Οι υψηλές τιμές της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης FSH σε συνδυασμό με την έλλειψη οιστρογόνου, που εντοπίζεται μέσω του τεστ Παπ, είναι τα στοιχεία εκείνα που επιβεβαιώνουν την οριστική παύση της λειτουργίας των ωοθηκών. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προαναφερθέντα άμεσα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να προληφθούν πιθανές μελλοντικές επιπλοκές, συστήνεται η θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης.

Σπανιότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι αγγειοκινητικές διαταραχές, αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση οιστρογόνων, η οποία πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και διαρκεί 5 έως 10 έτη. Με τη θεραπεία αυτή αναστέλλεται η απώλεια οστικής μάζας και μειώνεται κατά το ήμισυ ο κίνδυνος σπονδυλικών καταγμάτων ή οστεοπόρωσης.

Εκτός από τα ορμονικά σκευάσματα, τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν με καλή διατροφή, μείωση βάρους, άσκηση, διακοπή καπνίσματος και λήψη ασβεστίου και βιταμινών.

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα