Αζωοσπερμία

Η απουσία σπερματοζωαρίων από το σπέρμα είναι γνωστή με τον όρο αζωοσπερμία. Αποτελεί μια συχνή δυσλειτουργία για τον ανδρικό πληθυσμό και διακρίνεται σε αποφρακτική και μη αποφρακτική. Οι άνδρες που πάσχουν από αποφρακτική αζωοσπερμία εκσπερματώνουν κανονικά, αλλά το σπέρμα δεν περιέχει σπερματοζωάρια. Παράγονται μεν σπερματοζωάρια στους όρχεις, αυτά, ωστόσο, δεν εμφανίζονται λόγω απόφραξης κάποιου σημείου του αναπαραγωγικού συστήματος.

Αντίθετα, όσοι πάσχουν από μη αποφρακτική αζωοσπερμία δεν παράγουν καθόλου σπερματοζωάρια. Η ελάχιστή ή η καθόλου παραγωγή σπερματοζωαρίων σχετίζεται με την ορχική ανεπάρκεια, πάθηση η οποία είναι είτε ιδιοπαθής είτε οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η κρυψορχία, διάφορες φλεγμονές, χημειοθεραπεία και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Η λήψη σπέρματος σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας πραγματοποιείται είτε μέσω μικροχειρουργικών επεμβάσεων είτε μέσω βιοψίας όρχεων. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται, συνήθως, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια πρόκλησης εκσπερμάτισης με ηλεκτροδιέγερση και το σπέρμα που συλλέγεται είτε επεξεργάζεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί άμεσα για μικρογονιμοποίηση είτε καταψύχεται έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η βιοψία των όρχεων αποτελεί μια αρκετά επώδυνη διαδικασία που απαιτεί ολική αναισθησία. Κατά τη βιοψία κόβεται ένα μικρό κομμάτι από τους όρχεις, το οποίο υφίσταται επεξεργασία προκειμένου να εντοπιστούν σπερματοζωάρια. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται είτε την ημέρα της ωοληψίας είτε λίγες ημέρες πριν. Στη δεύτερη περίπτωση, τα ληφθέντα σπερματοζωάρια ψύχονται έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν την ημέρα της ωοληψίας.

Εάν η βιοψία είναι αρνητική, το σπέρμα από κάποιον τρίτο δότη είναι μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή για τα ζευγάρια.

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα