Κύστες ωοθηκών

Οι κύστες ωοθηκών είναι σχηματισμοί ακανόνιστου μεγέθους που περιέχουν υγρό -και όπως προκύπτει από την ονομασία τους- προέρχονται από τις ωοθήκες. Το μέγεθός τους ξεκινά από λίγα χιλιοστά και μπορεί να ξεπερνά τα 30 εκατοστά. Οι κύστες ωοθηκών διακρίνονται στις λειτουργικές και στις οργανικές.

Οι λειτουργικές κύστες είναι το είδος εκείνο που απαντά πιο συχνά στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Δημιουργούνται κατόπιν ορμονικών αλλαγών του γυναικείου οργανισμού και, συνήθως, έχουν διάμετρο περίπου 4 – 5 εκατοστά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ωχρά σωμάτια, οι ωχρινικές κύστες και οι θυλακικές κύστες.

Από την άλλη, οι πιο συνηθισμένη τύποι οργανικών κυστών είναι:

  • η δερμοειδής κύστη
  • το κυσταδένωμα
  • η ενδομητριωσική κύστη, γνωστή και ως σοκολατοειδής κύστη

Διάγνωση – Θεραπεία
Οι λειτουργικές κύστες, σε αντίθεση με τις οργανικές, δεν μπορούν αφαιρεθούν χειρουργικά, αλλά εξαφανίζονται αυθόρμητα ή μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Οι οργανικές, όμως, κύστες πρέπει να αφαιρούνται λαπαροσκοπικά γιατί:

  • η κύστη, χρόνο με το χρόνο, ενδέχεται να μεγαλώσει και να μην μπορεί να αφαιρεθεί
  • εάν δεν γίνει επέμβαση υπάρχει κίνδυνος συστροφής της ωοθήκης λόγω αυξημένου βάρους εξαιτίας της κύστης

Σημαντικό στάδιο, που προηγείται της εγχείρησης, είναι το διαγνωστικό – προεγχειρητικό. Το υπερηχογράφημα, η μαγνητική τομογραφία και η μέτρηση του αιματολογικού δείκτη CA 125 είναι οι εξετάσεις εκείνες που προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά των κυστών προκειμένου να γνωρίζουμε εάν υπάρχουν πιθανότητες κακοήθειας. Σημειώνουμε ότι κακοήθεις κύστες δημιουργούνται, συνήθως, αμέσως μετά την εμμηνόπαυση.

Η λαπαροσκόπηση είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος αφαίρεσης κυστών ωοθήκης, εκτός, βέβαια, των κακοηθών. Εφόσον το διαγνωστικό στάδιο κλίνει υπέρ της καλοήθειας και η κύστη δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά, η αφαίρεσή της μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής αφαίρεσης είναι πολλαπλά: αφενός μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής και διατηρείται η αναπαραγωγική ικανότητας της γυναίκας, αφετέρου η νοσηλεία και η ανάρρωση της ασθενούς είναι σύντομη.

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα