Γονιμότητα | Διατροφή και άσκηση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ρυθμοί ζωής και οι συνήθειες της καθημερινότητας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γονιμότητα των γυναικών και των ανδρών. Ειδικότερα σήμερα, σε μια εποχή όπου κυριαρχεί το άγχος, η ανασφάλεια και οι τάχιστοι ρυθμοί ζωής, η σωστή διατροφή και η σωματική μας υγεία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικά.

Η διατροφή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η εγκυμοσύνη. Μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή, που αποτελείται από λαχανικά και φρούτα, βοηθά την εγκυμοσύνη να εξελιχθεί σωστά. Ειδικότερα, το φολικό οξύ των πράσινων λαχανικών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης νευρικών ασθενειών στα νεογνά.

Από την άλλη, η κακή διατροφή που οδηγεί σε υπερβολικό ή ελλιπές βάρος, προκαλεί, συνήθως, ανωμαλίες στον καταμήνιο κύκλο. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η επίδραση που έχει το βάρος στη γονιμότητα, αρκεί να αναλογιστούμε το εξής: μελέτες έχουν δείξει ότι οι ωοθήκες των υπέρβαρων γυναικών που ακολούθησαν δίαιτα και έχασαν το 10% του βάρους τους, παρουσίασαν καλύτερη απόκριση στα ορμονικά φάρμακα.

Όπως, επίσης, είναι κατανοητό, το κάπνισμα και οι ναρκωτικές ουσίες επηρεάζουν αρνητικά τόσο την ωοθυλακιορρηξία της γυναίκας όσο και την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος του άνδρα. Ακόμη, περιβαλλοντικές τοξίνες, διαλυτά απόβλητα, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και συγκεκριμένα φάρμακα είναι παράγοντες που δρουν ανασταλτικά στην προσπάθεια του ζεύγους να αποκτήσει παιδί.

Ως προς το εάν η σωματική άσκηση βοηθά τη γονιμότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες που έχουν περιορίσει την καθιστική ζωή και γυμνάζονται με μέτριους ρυθμούς, εμφανίζουν υψηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Ομοίως, και οι γυναίκες που γυμνάζονται ήπια (ποδήλατο, περπάτημα, κηπουρική) μπορούν να συλλάβουν ευκολότερα.

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα