Εγκυμοσύνη

Αναμφίβολα, η εγκυμοσύνη είναι για μία γυναίκα η σημαντικότερη και πιο σημαδιακή περίοδος της ζωής της. Αποτελεί ένα ξεχωριστό, μοναδικό γεγονός για τη ζωή του ζευγαριού, μια αξέχαστη και εκπληκτική εμπειρία. Κάθε μέλλουσα μητέρα αντιδρά διαφορετικά, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών ο οργανισμός της γυναίκας αλλάζει, όπως αλλάζουν οι συνήθειες και η καθημερινότητά της.

Μια φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 38 εβδομάδες από τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Η μέλλουσα μητέρα οφείλει -ιδιαίτερα κατά τους 3 πρώτους μήνες- να είναι απολύτως προσεκτική, καθώς το διάστημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ανάπτυξη του εμβρύου και για τη συνολική πορεία της εγκυμοσύνης. Ο προγεννητικός έλεγχος, που επιβάλλεται να πραγματοποιήσει, αποτελεί ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά της να αποκτήσει ένα υγιές παιδί.

Πριν από την εγκυμοσύνη
Εφόσον το ζευγάρι αποφασίσει να αποκτήσει παιδί, υπάρχουν ορισμένα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τα οποία θα οδηγήσουν σε μια σωστή και χωρίς προβλήματα εγκυμοσύνη.

Η υποψήφια μητέρα, στην περίπτωση που είναι υπέρβαρη, θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια ώστε να αδυνατίσει, μέσω άσκησης και διατροφής. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από λήψη κιλών, οι πιθανότητες επιπλοκών είναι περισσότερες στις υπέρβαρες γυναίκες.

Ακόμη, η μέλλουσα μητέρα πρέπει να διακόψει τη κάπνισμα, ενώ το επιτρεπτό όριο αλκοόλ είναι δύο με τρία ποτήρια κρασί την εβδομάδα. Εάν η γυναίκα πάσχει από υπέρταση, διαβήτη ή άλλη χρόνια ασθένεια, οφείλει να ενημερώσει άμεσα το γυναικολόγο της προκειμένου να ενημερωθεί για τις επιπλοκές που ίσως εμφανιστούν και να ακολουθήσει συγκεκριμένη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Λίγο παραπάνω έγινε αναφορά στις αλλαγές που βιώνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν κάποιες μικρές, πρακτικές συμβουλές για τη γυναίκα, έτσι ώστε να αποφύγει τα επώδυνα συμπτώματα:

 • πολύ καλό πλύσιμο χεριών πριν από το φαγητό
 • σωστό μαγείρεμα του κρέατος, ειδικότερα των πουλερικών
 • κατανάλωση μόνο παστεριωμένου γάλακτος και σκληρών τυριών
 • μικρά και συχνά γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες
 • ξεκούραση με ανασηκωμένα πόδια για να αποφευχθεί το πρήξιμο των ποδιών
 • πολλά φρούτα και μεγάλη κατανάλωση νερού
 • λήψη βιταμινών
 • ανάπαυση λίγη ώρα μετά το φαγητό και όχι αμέσως
 • αρκετό περπάτημα
 • άμεση διακοπή τσιγάρου και αλκοόλ

Τηρώντας με ευλάβεια όλα τα παραπάνω και πραγματοποιώντας με συνέπεια τους επιβεβλημένους προγεννητικούς ελέγχους, η γυναίκα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές της για μια επιτυχή και χωρίς προβλήματα εγκυμοσύνη. Σε γενικές γραμμές, μια γυναίκα κατά μέσο όρο πρέπει να παίρνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 10 με 12,5 κιλά. Κάθε εγκυμοσύνη, ωστόσο, εξετάζεται ξεχωριστά καθώς η αύξηση του βάρους ποικίλλει και εξαρτάται από το βάρος της μέλλουσα μητέρας πριν την εγκυμοσύνη.

Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη σημαίνει γλυκιά προσμονή για μια καινούργια ζωή, αλλά ταυτόχρονα σωματικές αλλαγές και αυξημένες απαιτήσεις. Η ιδανική εγκυμοσύνη είναι αυτή που οδηγεί στη γέννηση ενός υγιούς μωρού χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία της γυναίκας. Υυπάρχουν, ωστόσο, προβλήματα που συχνά κάνουν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της κύησης.

Εφόσον το ζευγάρι αποφασίσει να προχωρήσει στην απόκτηση παιδιού, πρέπει να ενημερωθεί λεπτομερέστατα για τυχόν προβλήματα, κινδύνους και επιπλοκές προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ψύχραιμα και αποτελεσματικά -από κοινού με το γυναικολόγο- μια δυσάρεστη κατάσταση.

 • Πρώτο δίμηνο

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μητέρας. Οι αλλαγές αυτές προκαλούν, πολλές φορές, εκνευρισμό και ενόχληση. Η ναυτία και η πρωινή αδιαθεσία είναι δύο αρκετά συνηθισμένες εκδηλώσεις μιας εγκυμοσύνης, χωρίς, ωστόσο, να παρατηρούνται σε όλες τις εγκύους.

Παρόλο που τα αίτια των συμπτωμάτων αυτών δεν είναι απολύτως κατανοητά, εμφανίζονται κυρίως σε περιόδους κούρασης ή συναισθηματικής φόρτισης. Αυτό που πρέπει να προβληματίσει τη μέλλουσα μητέρα είναι το ενδεχόμενο κολπικής αιμορραγίας. Μια γυναίκα με αιμορραγία κατά τους δύο πρώτους μήνες μπορεί να έχει φυσιολογική εγκυμοσύνη, πρέπει, όμως, να παρακολουθείται αυστηρά από γυναικολόγο, δεδομένου ότι πίσω από την αιμορραγία κρύβονται κίνδυνοι για την ίδια ή το μωρό της.

 • 3ος – 4ος μήνας

Οι περισσότερες αποβολές, δυστυχώς, παρατηρούνται κατά τους τρεις πρώτους μήνες μιας εγκυμοσύνης. Το 20% των κυήσεων τελειώνει άδοξα και αυτό οφείλεται κυρίως είτε σε ελλιπή ανάπτυξη του πλακούντα είτε σε αδυναμία του τραχήλου. Η αποβολή εκδηλώνεται με τη μορφή περιόδου, με αιμορραγία και πόνους ίδιους με αυτούς της περιόδου.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η γυναίκα που εμφανίζει αιμορραγία πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γυναικολόγο της. Ενώ τις περισσότερες φορές η αιμορραγία σταματά και η εγκυμοσύνη συνεχίζεται κανονικά, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ροή του αίματος είναι συνεχής και η αποβολή, ως εκ τούτου, αναπόφευκτη.

 • 5ος – 6ος μήνας

Τα πιο σοβαρά προβλήματα που κάνουν την εμφάνισή τους κατά το δίμηνο αυτό είναι τα εξής:

 1. Έμβρυα που μεγαλώνουν αργά
 2. Προεκλαμψία και υψηλή πίεση
 3. Αιμορραγία του κόλπου
 4. Φαγούρα
 5. Μαιευτική χολόσταση

Τα τέσσερα πρώτα προβλήματα είναι και τα πιο συχνά. Η ιατρική παρακολούθηση και η ακριβής εφαρμογή των συμβουλών του γυναικολόγου από τη γυναίκα κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες ανεπιτυχούς κυήσεως.

Πολλές φορές απαιτείται μια σειρά από εξετάσεις, έτσι ώστε να ελεγχθούν όλες οι παράμετροι της εγκυμοσύνης και να αποφασιστούν οι μελλοντικές ενέργειες (ξεκούραση στο σπίτι, λήψη φαρμάκων, πρόωρος τοκετός, καισαρική τομή κ.λπ.). Η μαιευτική χολόσταση είναι μια σπάνια πάθηση του ύπατος και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, θνησιγένεση ή σοβαρά προβλήματα υγείας για τη μητέρα ή/και το μωρό της.

 • 7ος – 9ος μήνας

Τα προβλήματα που σχετίζονται με το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης -και αναφέρθηκαν αμέσως παραπάνω- παρατηρούνται και κατά τη διάρκεια του τελικού σταδίου της εγκυμοσύνης. Τον 8ο με 9ο μήνα, ωστόσο, η μέλλουσα γυναίκα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά από καταστάσεις -αντιμετωπίσιμες μεν δυσάρεστες δε-, οι συχνότερες εκ των οποίων είναι οι εξής:

 1. Αιμορροΐδες
 2. Αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά
 3. Αϋπνίες
 4. Ραγάδες
 5. Πρήξιμο στα πόδια και τα δάχτυλα
 6. Κούραση και κράμπες εξαιτίας του επιπλέον βάρους
 7. Αιμορραγία στα ούλα
 8. Κολπικές εκκρίσεις
 9. Κιρσώδεις φλέβες

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα