Γονιμότητα και ορμονική λειτουργία

Ο καταμήνιος κύκλος της γυναίκας ελέγχεται από ορμόνες που εκκρίνονται από τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες. Οι ορμόνες αυτές διεγείρουν τις ωοθήκες έτσι ώστε να παραχθεί ένα ώριμο ωάριο και να δημιουργηθεί το κατάλληλο εκείνο περιβάλλον στη μήτρα, το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Αρχή του κύκλου
Ο υποθάλαμος του εγκεφάλου εκκρίνει την ορμόνη GnRH (γοναδοεκλυτίνη) που επιδρά στην υπόφυση, η οποία -στη συνέχεια- παράγει τις ορμόνες FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη) και LH (ωχρινοποιητική ορμόνη). Τα δύο αυτά είδη ορμονών συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους: η FSH δημιουργεί τα ωοθυλάκια και η LH προκαλεί την ωρίμασή τους, η οποία καταλήγει στην ωοθυλακιορρηξία.

Ωοθυλακική φάση του κύκλου (1η – 14η ημέρα)
Με το που επιδράσει η ορμόνη FSH, αναπτύσσεται συγκεκριμένος αριθμός ωοθυλακίων, περίπου 8 έως 12, εκ των οποίων μόλις ένα φτάνει στην τελική ωρίμαση. Τα ωοθυλάκια αυτά παράγουν την ορμόνη Ε2, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται όσο μεγαλώνει ο αριθμός και το μέγεθος των ωοθυλακίων. Η συγκεκριμένη ορμόνη προκαλεί την αύξηση του πάχους του ενδομήτριου, πλαταίνει τον τραχηλικό αυλό και προκαλεί την απελευθέρωση βλέννας που επιτρέπει την επιβίωση και την κίνηση των σπερματοζωαρίων.

Ωχρινική φάση (15η – 28η ημέρα)
Η ορμόνη LH αυξάνεται απότομα και προκαλεί την ωορρηξία, την απελευθέρωση δηλαδή του ωαρίου από το ώριμο ωοθυλάκιο (13η – 14η ημέρα). Αμέσως μετά των ωοθυλακιορρηξία τα υπολείμματα του ωοθυλακίου μετατρέπονται σε ωχρό σωμάτιο, ο ρόλος του οποίου είναι πολύ σημαντικός: παράγει την ορμόνη προγεστερόνη που στηρίζει τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση που δεν έχουμε σύλληψη, το σωμάτιο αυτό καταστρέφεται και -ταυτόχρονα- οι ορμόνες LH και FSH εκκρίνονται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς.

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα