Πολύποδας ενδομητρίου

Ο πολύποδας του ενδομητρίου (ή ενδομήτριος πολύποδας) είναι μια ανωμαλία της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας και εμφανίζεται στο 10% περίπου των γυναικών ανάμεσα στα 40 και τα 50 τους χρόνια. Αποτελεί μια καλοήθη, συνήθως, νεοπλασία, η οποία μπορεί να έχει επίπεδη βάση ή να συνδέεται μέσω μίσχου με το ενδομήτριο.

Διάγνωση
Η υστεροσκόπηση αποτελεί την ακριβέστερη μέθοδο για την διάγνωση του ενδομήτριου πολύποδα. Κατά την υστεροσκόπηση έχουμε λεπτομερέστατη απεικόνιση της πάθησης, ενώ, επίσης, μπορεί να λάβει χώρα και η αφαίρεση του πολύποδα, ο οποίος στη συνέχεια πρέπει να εξεταστεί για να δούμε εάν υπάρχει κακοήθεια. Σπάνια, πάντως, ο πολύποδας της μήτρας περιέχει κακοήθη κύτταρα. Άλλες μέθοδοι διάγνωσης, όχι τόσο ακριβείς, είναι ο κολπικός υπέρηχος, ο υπέρηχος Doppler και η κολπική υδροϋπερηχογραφία.

Αίτια δημιουργίας ενδομήτριου πολύποδα – Συμπτωματολογία
Η υπέρταση, η παχυσαρκία, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και η λήψη φαρμάκων για την καταπολέμηση καρκίνου του μαστού είναι οι παράγοντες εκείνοι που ενοχοποιούνται για τη δημιουργία ενδομήτριου πολύποδα. Ως προς τα συμπτώματα, κατά κανόνα ο πολύποδας του ενδομητρίου είναι μια πάθηση ασυμπτωματική. Όταν εμφανίζεται, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • Μεγάλη μηνορραγία
  • Ανώμαλη αιμορραγία κατά την περίοδο
  • Αιμορραγία στη μέση του κύκλου
  • Αποβολές μετά από εξωσωματική IVF
  • Υπογονιμότητα

Υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα μήτρας
Η επεμβατική υστεροσκόπηση αποτελεί την πλέον αποτελεσματική μέθοδο αφαίρεσης των πολυπόδων. Προτιμάται σε σχέση με την απόξεση, η οποία παρουσιάζει σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας λόγω του ότι, ουσιαστικά, είναι μια τυφλή μέθοδος. Η υστεροσκόπηση διαρκεί λίγα λεπτά και η ασθενής την ίδια μέρα μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα