Τοκετός στο νερό

Ο τοκετός στο νερό είναι μια μέθοδος φυσιολογικού τοκετού αρκετά διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη πισίνα, με νερό θερμοκρασίας 37οC, παρέχεται η δυνατότητα στη μέλλουσα μητέρα να κινείται ελεύθερα κατά τη διάρκεια του τοκετού, χωρίς να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν ειδικό απαλό φωτισμό, μουσική και αρωματικά αιθέρια έλαια και όλα αυτά -σε συνδυασμό με την παρουσία εξειδικευμένων μαιών, του γυναικολόγου και του συντρόφου της επιτόκου- δημιουργούν ένα άνετο, ήρεμο και οικείο περιβάλλον για την επίτευξη της γέννας.

Για να πραγματοποιήσει η γυναίκα τοκετό στο νερό απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η σύμφωνη γνώμη της, η καλή σχέση της με το νερό, η ομαλή πορεία της κύησής της και η λεπτομερέστατη προετοιμασία της με μαθήματα για τη χρήση της πισίνας.

Περιορισμοί
Ο τοκετός στο νερό δεν ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

  • Ανώμαλες προβολές και πολύδυμες κυήσεις
  • Πρόωρη ρήξη του υμένα
  • Υπέρταση και προεκλαμψία
  • Πρόωρος τοκετός

Εφόσον επιλεχθεί ο τοκετός στο νερό, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου. Ο τοκετός στο νερό αποτελεί αναμφίβολα ένα μοναδικό βίωμα, θετικό και σίγουρα αξέχαστο. Ο πόνος και το άγχος υπάρχουν σε μικρότερο, όμως, βαθμό ενώ ταυτόχρονα η άνωση του νερού επιτρέπει στην μέλλουσα μητέρα να κινείται ευκολότερα.

Ακόμη, τα μαλακά γυναικεία μόρια εμφανίζουν μεγαλύτερη διατατότητα, με αποτέλεσμα να έχουμε ευκολότερη έξοδο του μωρού και μειωμένες πιθανότητες τραυματισμού.

Ακολουθήστε μας

Τελευταία Άρθρα

Single Port Laparoscopy : Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές

Γυναικολογική Χειρουργική Χωρίς Τομές. O γιατρός κος Γιάννης Περιστέρης έχει την χαρά να σας παρουσιάσει την νέα μέθοδο της…

Κονδυλώματα – Ιός HPV

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοϊο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Βλαστικά κύτταρα: Παρακαταθήκη υγείας

Στους εννέα μήνες της κύησης θα πρέπει να πάρετε πολλές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού σας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την μετέπειτα ζωή του. Μια από αυτές αφορά τη δυνατότητα κατάψυξης των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, μια σημαντική παρακαταθήκη υγείας…

Test Pap

Πράγματα γνωστά, που όμως όσο και αν τα επαναλαμβάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετό: το τεστ Παπανικολάου (test Pap), είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης όχι μόνο των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αρκετών άλλων παθήσεων και γι’ αυτό καμιά από σας δεν πρέπει…

This post is also available in: Αγγλικα