Η υστεροσκόπηση είναι μια επεμβατική μέθοδος που απευθύνεται σε ασθενείς με υπογονιμότητα ή ιστορικό αποβολών και γενικότερα για τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του ενδομητρίου.
Ουσιαστικά, πραγματοποιείται επισκόπηση της ενδομήτριας κοιλότητος μέσω τηλεσκοπικού σωλήνα, με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία.
Εκτελείται από εξειδικευμένους υστεροσκόπους οι οποίοι πραγματοποιούν λεπτομερή ενδοσκοπική μελέτη της ενδομητρικής κοιλότητας και του ενδοτραχήλου.
Διακρίνεται σε διαγνωστική και χειρουργική
Διαγνωστική: Μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο ιδιωτικό ιατρείο, καθώς δεν είναι αναγκαία η ολική αναισθησία με την προυπόθεση να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός Είναι μια καθαρά διαγνωστική διαδικασία και η ασθενής έπειτα από την εξέταση είναι σε θέση να επιστρέψει στις δραστηριότητές. Συνίσταται να αποφεύγονται οι σεξουαλικές και οι κολπικές πλύσεις για τουλάχιστον διάστημα δύο ημερών.
Χειρουργική: Εφαρμόζεται κυρίως στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται ανωμαλίες της μήτρας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν η δίκερος μήτρα ή η διαφραγματική. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως η χειρουργική υστεροσκόπηση αποτελεί την «επανάσταση» της τεχνολογίας στον γυναικολογικό τομέα καθώς παλαιότερα τέτοιου είδους επεμβάσεις απαιτούσαν λαπαροτομία και διάνοιξη της μήτρας με αρκετές ημέρες νοσηλείας. Σήμερα η χειρουργική λαπαροσκόπηση εξασφαλίζει απόλυτη αποκάτασταση της υγείας και θεραπεία από τη πάθηση, ανώδυνα και με εξαιρετικά καλαίσθητο αποτέλεσμα.
Τι είναι το υστεροσκόπιο;
Είναι ένα τηλεσκόπιο το οποίο περιβάλλεται από μεταλλικό κάλυμμα και επιτρέπει τη διαστολή της ενδομήτριας κοιλότητας.
Ως μέσο διαστολής στη χειρουργική διαδικασία χρησιμοποείται χρησιμοποιείται είτε ηλεκτροδιαθερμία, είτε ηλεκτρολυτικά, είτε μη ηλεκτρολυτικά και μη αγώγιμα υγρά, όπως Sorbitol ή Glycine, ενώ στη διαγνωστική διαδικασία χρησιμοποιείται CO2 ή NaCl 0,9% (φυσιολογικός ορός).
Σε ποιές περιπτώσεις γυναικολογικών παθήσεων εφαρμόζεται η υστεροσκόπηση;
Ως διαγνωστική μέθοδος η υστεροσκόπηση στις παρακάτω ενδείξεις:
- Ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας
- Υπογονιμότητα
- Παθήσεις σαλπίγγων
- Υποψία καρκίνου ενδομητρίου
- Αφαίρεση ινομυομάτων
- Δυσπλασίες
- Αφαίρεση ενδομήτριων σπειραμάτων
Ιστορία
Άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1970 και καθιερώθηκε ως επεμβατική μέθοδος τη δεκαετία του 1980, όπου χρησιμοποιούνταν κυρίως η χρήση υγρών, ως μέσο διαστολής της ενδομήτριας κοιλότητας.
Έπειτα, άρχισαν να πραγματοποιούνται μια σειρά από υστεροσκοπικές επεμβάσεις, οι οποίες αντικατέστησαν τις παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις.
Προεγχειρητική διαδικασία
Αρχικά, όπως επιβάλλεται από τις βασικές ιατρικές και χειρουργικές οδηγίες, είναι βασική η λεπτομερής λήψη γυναικολογικού ιστορικού, η κλινική εξέταση, η εργαστηριακή διερεύνηση και ο απεικονιστικός έλεγχος.
Έπειτα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γίνεται έλεγχος για καρδιοαναπνευστικά, νεφρικά και άλλα γενικά νοσήματα δεδομένου ότι κατά την υστεροσκοπική επέμβαση γίνεται ενδαγγείωση σημαντικών ποσοτήτων υγρών που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές ή και πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα και θάνατο.
Η προεγχειρητική διαδικασία διαφέρει ανά διαγνωστική περιοχή και οι τεχνικές που εφαρμόζονται επιλέγονται από τον θεράπων ιατρό. Για παράδειγμα στην περίπτωση όπου η διερευνητική περιοχή είναι τα ινομυόματα, τα συνήθη μέσα διάγνωσης που χρησιμοποιούνται είναι η κλινική γυναικολογική εξέταση, το κολπικό υπερηχογράφημα, η υδρο-υπερηχογραφία και η διαγνωστική υστεροσκόπηση.
Αναισθησία: Για την εφαρμογή της υστεροσκόπησης ως διαγνωστικής μεθόδου μπορεί να εφαρμοσθεί γενική αναισθησία, με τοπική αναισθησία ακόμα και χωρίς να εφαρμόζεται καθόλου αναισθησία ή αναλγητικά, ενώ για την επεμβατική μέθοδο της υστεροσκόπησης απαιτείται ολική αναισθησία.
Χειρουργική τεχνική
Το χειρουργείο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί λίγες μέρες αφού τελειώσει η περίοδος και η ασθενής πρέπει να είναι νηστική και θα εφαρμοσθεί ελαφριά νάρκωση. Η διάρκεια του χειρουργίου εξαρτάται από την έκταση της πάθολογίας του ενδομητρίου.
Η τοποθέτηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχία της επέμβασης. Η ασθενής τοποθετείται στο γυναικολογικό τραπέζι σε θέση λιθοτομής και πάντα υπό την εποπτεία του χειρουργού και του αναισθησιολόγου. Η θέση αυτή απαιτεί τους μηρούς σε ορθή θέση και τους γλουτούς έξω από την άκρη του χειρουργικού κρεβατιού.
Αφού προηγουμένως της έχει επιβληθεί ενούρηση, έπειτα χρησιμοποιώντας αντισηπτικό διάλυμα καθαρίζεται επιμελώς ο κόλπος και ο τράχηλος και γίνεται γυναικολογική εξέταση για να διαπιστωθεί το μέγεθος και η κλίση της μήτρας.
Έπειτα πραγματοποείται εισαγωγή του υστεροσκοπίου, όπου ελέγχονται συστηματικά τα σαλπιγγικά στόματα, ο ενδοτράχηλος καθώς και όλα τα τοιχώματα της μήτρας.
Για την την αφαίρεση ή τον καυτηριασμό του ενδομητρίου και για την αφαίρεση ινομυωμάτων εφαρμόζεται συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική.
Η χειρουργική τεχνική μπορεί να γίνει με υστεροσκοπικό ψαλίδι, ακτίνες Laser και άλλες τεχνικές.
Μετεγχειρητική πορεία
Τα μετεγχειρητικά σημάδια είναι κυρίως άλγος (πόνος) στην περιοχή της πυέλου, όμοιος με πόνο περιόδου που διαρκεί 1-2 ημέρες και ήπια κολπική αιμόρροια.
Τα παραπάνω ανάλογα με το μέγεθος της επεμβάσεως, υποχωρούν σταδιακά και αντιμετωπίζονται κυρίως με αναλγητικά.
Χορηγείται προφυλακτική αντιβίωση για δύο ημέρες και γίνεται σύσταση για αποφυγή σεξουαλικών επαφών για τουλάχιστον 48 ώρες.
Αντενδείξεις
- Κύηση
- Τραχηλική ή ενδομητρική φλεγμονή
- Καισαρική τομή
- Μητροπλαστική
- Γυναικολογικός Καρκίνος
- Ακατάλληλος εξοπλισμός
- Μη έμπειρος υστεροσκόπος
Επιπλοκές
Είναι μια σχετικά σίγουρη τεχνική η οποία έχει το πλεονέκτημα των σπανίων επιπλοκών. Συνήθως όσο πιο έμπειρος είναι ο υστεροσκόπος, τόσο μικρότερη η πιθανότητα να προκύψουν επιπλοκές.
- Τραυματισμός μήτρας
- Πυελική φλεγμονή
- Καρδιακή αρρυθμία ως και ανακοπή
- Αλλεργία λόγω της αναισθησίας
Συχνές ερωτήσεις
Ποιά είναι η βασική διαφορά ανάμεσα σε λαπαροσκόπηση και υστερεκτομή;
Για τη λαπαροσκόπηση πραγματοποιούνται μικρές κοιλιακές τομές, ώστε να γίνει επισκόπηση στα σπλάχνα και τα όργανα, ενώ στην υστεροσκόπηση η επισκόπηση του ενδομήτριου, γίνεται μέσω κάμερας που εισάγεται από το φυσικό άνοιγμα του τραχήλου.
Πόση ώρα διαρκεί μια υστερεκτομή;
Η διαγνωστική διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και η επεμβατική διαδικασία περίπου 1.30 ώρα.
Καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος της υστεροσκόπησης;
Τα ταμεία μπορούν να καλύψουν ένα μέρος από τα έξοδα.
Ποια είναι η διάρκεια νοσηλείας και ο χρόνος ανάρρωσης;
Η συνήθης διάρκεια νοσηλείας κυμαίνεται στις 2-5 ημέρες και συνήθως οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε 4 εβδομάδες.
Για πόσες ημέρες θα υπάρχει αιμορραγία;
Η κολπική αιμόρροια παρουσιάζεται για 1-2 ημέρες με την επέμβαση.
Πώς επιλέγω την κατάλληλη επέμβαση;
Η επέμβαση επιλέγεται με βάση την πάθηση, το μέγεθος της μήτρας, το ιστορικό προηγούμενων επεμβάσεων και τα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως να παρουσιάζει η ασθενής.
Θα έχω τομές μετά τη χειρουργική υστεροσκόπηση;
Όχι διότι η χειρουργική υστεροσκόπηση πραγματοποιείται χωρίς τομές.