ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ; Τ Ε Λ Ο Σ

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ουροδόχος κύστη έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει τα ούρα που παράγονται από τους νεφρούς με διάταση του εξωστήρα μυ έως ότου η μέγιστη χωρητικότητα των ούρων φτάσει στο ποσό των 400-500 ml οπότε και η επιθυμία για ούρηση είναι αρκετά έντονη.
Ακράτεια είναι η κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται απώλεια ούρων παρά τη θέληση του ασθενούς. Αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και μείζον θέμα υγιεινής.

Ανάλογα με την αιτιολογία η ακράτεια διακρίνεται σε: ακράτεια από προσπάθεια, επιτακτική ακράτεια και ακράτεια από υπερπλήρωση. Όταν συνυπάρχουν δύο τύποι ακράτειας στον ίδιο άρρωστο μιλάμε για μικτού τύπου ακράτεια.

Στην ακράτεια από προσπάθεια ο άρρωστος (γυναίκα κατά κύριο λόγο) αναφέρει ακούσια απώλεια ούρων με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως στο βήχα, στο φτάρνισμα, στο σκύψιμο κ.λπ. Η βασική βλάβη έγκειται στην απώλεια της φυσιολογικής αντίστασης της ουρήθρας λόγω κακής υποστήριξης του αυχένα της κύστης και της ουρήθρας.

Λόγω της πτώσης της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, ο σφικτηριακός μηχανισμός, αν και συνήθως είναι ανέπαφος, δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Στην επιτακτική ακράτεια, τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η συχνουρία, η νυκτουρία και η έντονη και ακατανίκητη επιθυμία για ούρηση. Εδώ η ακούσια αποβολή των ούρων είναι συνέπεια της εκούσιας αδυναμίας αναστολής της σύσπασης του εξωστήρα μυ της κύστης.

Μπορεί να υπάρχει υπερευαισθησία του μυ της κύστης, στην οποία οι ενεργητικές συσπάσεις του εξωστήρα μυ ξεπερνούν την αντίσταση της ουρήθρας και οδηγούν σε απώλεια ούρων. Ή μπορεί να υπάρχει ουρηθρική αστάθεια, δηλαδή σταθερή πίεση στον εξωστήρα μυ της κύστης αλλά με μικρότερη ουρηθρική πίεση από την ενδοκυστική.

Στην ακράτεια από υπερπλήρωση αναφέρονται για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την εμφάνιση της ακράτειας συμπτώματα όπως η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η ελάττωση της δύναμης και του μεγέθους της ακτίνας των ούρων, η σταγονοειδής ούρηση, το καύσος κατά την ούρηση και η νυκτουρία..

Η κατάσταση οφείλεται σε άτονη, χαλαρή κύστη, αποτέλεσμα πολλές φορές της παρουσίας υποκυστικού κωλύματος όπως, στενώματα ουρήθρας, καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, καρκίνος του προστάτη, βαλβίδες ουρήθρας κ.λπ., καταστάσεις οι οποίες προκαλούν απόφραξη στην έξοδο των ούρων και συσσώρευση μεγάλης ποσότητας υπολειπόμενων ούρων στην κύστη.

Η θεραπεία της ακράτειας εξαρτάται από τον τύπο. Η θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια διακρίνεται σε συντηρητική (ασκήσεις του πυελικού εδάφους, φάρμακα που αυξάνουν την αντίσταση της ουρήθρας) και σε χειρουργική. Τα τελευταία χρόνια η τοποθέτηση των ταινιών ελεύθερης τάσης (TVT) για ανάρτηση του κυστικού αυχένα στις γυναίκες αποτελεί την πλέον δημοφιλή, αναίμακτη και αποτελεσματική τεχνική με νοσηλεία μιας ημέρας και άμεσα αποτελέσματα, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 95%.

Eίναι μια σχετικά απλή επέμβαση δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο παρά μόνο παραμονή ολίγων ωρών και ελάχιστα δαπανηρή.

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ;
ΤΟ TVT ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.